Oskar (4) er en hund etter Nissan, men for Oskar og andre hunder på biltur er det noen ting du bør passe på. Det handler om sikring, pauser, bilsyke, oppheting – og tunellskrekk!

 

Tips for bikkjer i bil 

- Hunden din bør reise i et solid bur som sikres med seler. Det er ikke trygt verken for hunden, sjåfør eller passasjerer å ha den løs i bilen. Den kan bli kastet frem og ut i en bråstopp, og i verste fall skade både seg selv og andre, sier veterinær Lars Audun Gåsemyr ved Borgund Dyreklinikk i Ålesund.

 

Bur

Transportbur er relativt trange for at Oskar og andre hunder ikke skal skades ved bevegelse. Buret skal plasseres i bagasjerommet inn og frem mot ryggstøtte. Vegvesenet er tydelige på at hunder ikke skal være løse i bil.

 

Liker seg i Nissan

Oskar kjører staselig i en Nissan X-Trail og er flink i både bil og bur, men dersom du ikke har stasjonsvogn eller plass til bur, kan du bruke en sele. Slike får du kjøpt i dyrebutikker og ligner vanlige hundeseler. Selen kan enkelt festet til bilbeltet i baksetet. Et sklisikkert underlag vil i tillegg gi hunden din en bedre følelse av kontroll.

 

Tunnelskrekk

Vår venn Oskar som er av den lille, kvikke hunderasen Breton, har blant annet vært tre ganger tur-retur Ålesund – Bodø. Oskar trives på biltur og kan kjøre langt med jevnlige pauser. Men en utfordring har familien: Oskar har tunellskrekk.

Den fikk han tidlig. I tuneller får han panikk, vil ut av buret og uler. Når lyset kommer i enden av tunellen blir Oskar igjen helt rolig. Det kan være arvelig. Hans mor har den samme fobien. Ikke lett å kurere den.

 

Synger

-Det nærmeste vi har kommet er å synge noen lystige sanger når det står på som verst. Det har funka noen ganger, andre ganger er vi like hese både vi og Oskar, smiler matfar Joakim S. Leifseth som er Nissan-selger på Vestlandske-Auto.

 

Bilsyke og medisin

Selv om Oskar har sine utfordringer med tuneller, blir han ikke bilsyk. Ifølge veterinær Gåsemyr kan en gradvis tilvenning forebygge bilsyke hos hunder. Hans råd er å starte med korte turer når hunden er valp. Dette er også fornuftig hvis man regner med å skulle ha med hund på lengre bilturer. Hvis ikke kan turen bli en guffen opplevelse for både hund og eiere.

- Men ikke alle blir tilvent?

- Nei. Et alternativ kan være en type beroligende medisiner som har vist seg å ha god effekt på hunder som lett blir bilsyke. Hvis hunden lett blir bilsyk bør den ha lite mat før og under bilturen. Men husk drikke, sier Gåsemyr.

 

Pauser

Hvor ofte bør man stoppe når man er på lengre bilturer med hund?

- For hunder som er litt urolige under kjøringen kan det være greit å stanse en gang i timen for lufting, tissing og drikke. For de litt mer robuste en gang hver tredje time.

 

Pass på varmen!

Det som er svært viktig er at det ikke blir for varmt for hunden. Det kan være lett å bli lurt av en behagelig aircondition-temperatur i kupeen, mens sola skinner rett inn i bagasjerommet til hunden. Da kan det fort bli for varmt for hunden. Et tegn på det er at hunden peser kraftig.

 

Overoppheting

Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i varme biler for overoppheting. Det kan føre til store lidelser og alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall død.

- Selv om man har god lufting bør man ikke etterlate hunden lenger enn maksimalt et kvarter på varme dager. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker og blir derfor raskt varme. I verste fall kan de få heteslag, forklarer Gåsemyr.

 

Stiger fort

Temperaturen kan stige skremmende fort i en parkert bil. Skyggen forsvinner, sola overtar. I denne tabellen som du finner ved å klikke her ser du hvor varmt det kan bli i løpet av noen timer, og hva som skjer med hunden når det blir for varmt.

 

Hundegitter

Selv om du bruker bur til hunden, er det smart å investere i et hundegitter mellom bagasjerom og kupe. Løs bagasje kan ta livet av deg når du bråbremser. Vestlandske Auto har solide produkter til din modell.

 

Gummimatte

- Et annet genialt produkt som vi anbefaler er gummimatter til bagasjerom. Det letter renholdet etter hunder som røyter og beskytter stoffet i bagasjerom mot rifter, skader og søl. Det er en syntetisk matte som enkelt kan spyles ren, forteller Joakim S. Leifseth.

Gummimattene har anti-skli innlegg på midten som gjør at til og med matvarene holder seg på plass. Og de har høy kant på siden for å unngå søl om du får inn væske snø eller noe annet flytende.