Sjekk ut DAB+ -løsningene for din bil!

 

Allerede i februar slukkes FM nettet i Møre og Romsdal, og da vil du ikke lenger kunne høre på NRK og andre riksdekkende kanaler med en vanlig FM-radio i bilen. Har du ikke DAB+ i bilen er det på tide å tenke alternative løsninger.

– Har man ikke DAB+ i bilen bør man ikke vente til FM-senderne blir slukket. Da kan det bli kø og vanskelig å levere raskt, sier delelagersjef Geir Helge Nes ved Vestlandske Auto.

Forskjellige løsninger
Han oppfordrer bileiere med FM-radio til å sjekke ut med Vestlandske Auto hvilke alternativer og løsninger som finnes.

Etterspøselen er allerede stor, og ukentlig ettermonterer Vestlandske Auto DAB+ anlegg i biler som ikke har dette utstyret.

– Å få skiftet ut et musikkanlegg kan i noen tilfeller være kostbart. Har anlegget i bilen en USB-kontakt, har vi svært gode og rimeligere løsninger for DAB+, sier Nes.

I nyere biler med USB kontakt kan du få montert DAB+ system for rundt 4000,- kroner, som blir helt integrert i bilens originalradio. Prisen er inkludert montering og alt "klappet og klart". Da setter vi også på en ekstra kraftig antenne, som sikrer gode signalforhold.

- Jeg tror nok at mange vil vegre seg for å montere selv. Det er mange ledninger som skal på plass og holdes styr på, forklarer Nes.

Har man en radio av den gamle, smale typen , kan denne byttes ut med DAB+ for rundt tusenlappen. Hvis man er litt hendig selv.

Møre og Romsdal "stenges" i februar 2017
Nes tror DAB+ -pågangen vil bli større jo nærmere "deadline" man kommer. Kanskje er det noen som også sitter på gjerdet håper på at FM-nettet skal overleve. Det vil det også gjøre frem til minst 2021, men på FM-nettet vil du etter 2017 bare kunne høre nærradioer, og ingen riksdekkende kanaler.

Etter planen forsvinner NRK-kanalene fra FM-nettet i Møre og Romsdal 8.februar. Fra 21.april blir P4 og Radio Norge bare å finne i DAB+ -nettet.

I 2015 bestemte Stortinget at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio. Foreløpig har ingen andre land vedtatt å slukke FM-senderne.

Bedre lyd – flere kanaler
I tillegg til lyd, kan en DAB+-kanal også sende tekst og enkel grafikk. Det kan være kjappe nyhetsmeldinger, trafikkinfo, informasjon om sanger som spilles, plateomslag og kanalgrafikk. Mange DAB+ -radioer med stort display, for eksempel i bil, kan vise denne tilleggsinformasjonen.

Bedre lydkvalitet og plass til flere riksdekkende kanaler er argumenter som er trukket frem til fordel for DAB+ -nettet. I FM-båndet var det plass til kun fem riksdekkende kanaler. På DAB-nettet er det pr. i dag 25 riksdekkende kanaler.

 

Spør våre eksperter om DAB+: timebestilling@vestlandske-auto.no